Nethandel er populært, og det betyder også, at der opstår flere og flere sider, der ikke sælger de varer, som de tilbyder. Men hvordan gennemskuer man, om en side er troværdig eller fup? Vi guider dig til, hvordan du kan undgå disse falske sider og handle med ro i maven. Der er nemlig en række af ting, der indikerer en sides troværdighed. Så kan du gå i gang med at kigge efter nye festkjoler, møbler til din bolig eller noget helt tredje.

Kig på navnet

En af de klassiske ting, du bør kigge efter, når du handler på nettet, er sidens fornavn. Når vi taler om fornavn, så handler det om sidens adresse, som du finder i dit søgefelt øverst i browseren. Her vil der altid være angivet http eller https. Netop det s, der er blevet tilføjet i sidstnævnte, indikerer sidens sikkerhed. Dette s står nemlig for ”secure”, og det er en måde at fortælle om sidens sikkerhed på.

Samtidig kan du med fordel kigge nede i bunden af siden. Her finder du mange steder en hængelås, og dette er også et tegn på, at det er en sikker side. Dobbeltklikker du på hængelåsen, så vil du få en række oplysninger. Her kan du blandt andet se, hvem der godkender siden som værende troværdig.

e-mærket

I Danmark har vi et helt særligt tegn, der angiver en sides sikkerhed. E-mærket indikerer, om du er på en side, der overholder en række love og krav, som der stilles til denne. Det er en mærkningsordning for sikker nethandel, og derfor kan du være sikker på, at siden overholder forbrugerbeskyttende krav. Du kan læse mere om dette på e-mærkets hjemmeside, hvor der er en oversigt over de netbutikker, der har dette mærke.

Kontaktoplysninger

Dette punkt er en god måde at finde de falske sider på. Når du kigger på sidens kontaktoplysninger og adresse, så kan det fortælle meget på den pågældende side. Er der ingen kontaktoplysninger eller adresse, så bør du finde en anden side at handle på. Det kan nemlig indikere, at der ikke er en fysisk tilstedeværelse et sted, som en virksomhed skal have. Du kan med fordel slå adressen op for at se, hvor den befinder sig henne.

Sikker betaling

Når det kommer til betaling, så er der også flere måder, hvorpå du kan sikre dig, at du ikke er inde på en falsk side. Nogle forhandlere anvender en personlig SMS-kode, der vil blive tilsendt til dig. Det betyder for dig, at andre ikke kan misbruge dine oplysninger, idet koden sendes til dit telefonnummer.

Samtidig er det en stor fordel at anvende PayPal, hvis du har denne mulighed. PayPal er en betalingssikkerhed for dig, der har dine oplysninger, og som leverer til netbutikken. Det betyder, at den pågældende butik ikke får dine betalingsoplysninger, og derved ikke har nogen mulighed for at misbruge disse. På PayPal kan du oplyse adresse og meget andet, så disse oplysninger kan blive overført direkte til forhandleren. Så er du bedst muligt sikret mod misbrug og falske sider.