I dag er det næsten lige så almindeligt at benytte sin telefon, når vi bruger internettet. Om vi bruger vores netbank, læser nyheder eller spiller online-spil, sker det i højere og højere grad på mobile enheder som smartphones og tablets. Måske er det fordi, vi kan have dem med os overalt og derfor bruger dem til underholdning til og fra arbejde, når vi venter på bussen eller slapper af på sofaen. Mange virksomheder har derfor udviklet apps, som gør det nemmere og hurtigere for brugerne at bruge deres tjenester. Hos spiludbyderen https://www.unibet.dk/ kan man for eksempel få apps til både deres casino, sportsbetting og pokerspil. Og Danske Bank har for eksempel apps til privat- og erhvervskunder.

Men hvad med det sikkerhedsmæssige perspektiv? Er det mere sikkert at bruge en mobilapp end at bruge en browser? Faktisk er der lavet videnskabelig forskning på området, så det er muligt at give svar, som ikke blot er baseret på tilfældige meninger. En assisterende computer-professor i computer- og informationsvidenskab på Northeastern University i USA satte sig i 2016 for at undersøge, om mobilbrowsere eller mobilapps var mest sikre at bruge.

Hvad er mest sikkert at bruge?

Og hvad kom de så frem til? På spørgsmålet om hvorvidt apps bør bruges i stedet for mobile hjemmesider, findes der ikke noget entydigt svar. Man havde en hypotese om, at mobilapps ville lække mere information, men faktisk lækkede mobil-siderne i 40% af testene flere typer information. Undersøgelsen viste også, at der oftere blev lækket navne og placeringer fra ved mobil-browsing, mens mobile apps kun lækkede identifikationsmarkører og information om de enkelte enheder. Til gengæld er både mobilapps og mobil-hjemmesider skyldige i at lække placering, navn, køn, telefonnumre og e-mailadresser ved brug af den samme service. Hjemmesider indeholder ofte indhold fra annoncører og tredjeparter, som omdirigerer flere til deres sider, mens de fleste apps kun indeholder et enkelt annoncørbibliotek og derfor kontakter færre domæner.

Herudover er der en række tekniske perspektiver, som gør at mobilapps kan være mere sikre end at bruge mobilens web-browser. For eksempel kan man bruge multifaktor-godkendelse, som giver et tykt lag af ekstra sikkerhed. Herudover har mange apps et indbygget certifikat, som kan forhindre angreb fra virus og malware. Ved meget personfølsomme handlinger som bankforretninger skal man være ekstra opmærksom på, hvad man bruger af software. Både browsere og apps kan have sikkerhedsbrister, der gør dem sårbare over for ondsindede angreb. Det kan være enheder eller netværk, som allerede er inficeret med virus og derfor er sårbare i det øjeblik, man åbner sin app eller browser. Eller apps eller browsere som indeholder usikre links, som ikke bruger SSL.

Konklusionen må være, at det altså kan være svært at afgøre præcist, hvad der er sikrest at bruge, da det i høj grad afhænger af flere faktorer som sikkerhed på enheden, typen af information der lækkes, samt hvad man bruger enheden til.