Derfor er det vigtigt, at man tager truslerne alvorligt, og sørger for at sikre sig bedst muligt, inden det er for sent. Når først din computer er inficeret med virus, kan det være en overordentligt stor opgave at rense den igen, og der er stor risiko for, at du mister dine billeder, dokumenter, og andre filer, du har liggende på computeren.

 

 

Pas på phishing mails

Det er dog ikke altid, at de IT-kriminelle forsøger at inficere din computer med virus. En meget brugt fremgangsmåde for hackere er at forsøge at lokke dig til at oplyse personlige data. Hackeren sender en mail, som udgiver sig for at være fra et pengeinstitut, forsikringsselskab eller lignende. I mailen beder de dig oplyse personlige data som kontonummer, brugernavn, password eller andre fortrolige oplysninger. Denne fremgangsmåde kaldes phishing og er ret almindelig. Du må aldrig sende dine oplysninger eller passwords til andre personer på mail - du bør udelukkende bruge koderne til at logge ind på de respektive sider.

På Danske Banks hjemmeside kan du læse en vejledning i at blive mere sikker nettet, bl.a. ved aldrig at sende personlige oplysninger på mail. Også Pokerstars.dk har en rigtig god beskrivelse af phishingproblematikken, og på deres hjemmeside får du tillige en guide i at lave sikre passwords, der er svære for en hacker at gætte. F.eks. kan man læse at et password på 15 tegn, der er sammensat af tilfældige bogstaver og tal, er ca. 33.000 gange mere sikkert end et password på 8 karakterer. Husk at banker, forsikringsselskaber eller lignende, aldrig vil bede dig sende oplysninger i en mail. Hvis du får sådan en forespørgsel, så er det med garanti en phishing mail, som du skal slette med det samme.

 

Pas på links i mails

En anden meget udbredt hackermetode er at sende mails, der lokker med gode tilbud, gratis vareprøver eller store gevinster og pengepræmier. Disse mails indeholder links, som afsenderen forsøger at få dig til at klikke på. I bedste fald bliver du omdirigeret til en webshop, og du kan bare lukke siden ned, men i værste fald bliver din computer inficeret med virus. Ofte lægger du ikke engang mærke til at din computer er ramt af virus, da det ikke er alle virusser, der ødelægger computeren. Mange virusser lægger sig i baggrunden, og opsnapper hvilke taster du trykker på, hvormed kan hackeren aflure dine brugernavne og adgangskoder.

Spammails er meget svære at slippe for, men et godt antivirusprogram med indbygget spamfilter, vil kunne fange mange af disse obskure mails.

 

 

Hvordan spotter man en falsk mail

Tidligere var denne slags mails lette at spotte, da de ofte var fyldt med stavefejl og havde dårlig eller næsten ingen grafik og billeder. Sådan er det ikke længere, og det kan være temmelig svært at gennemskue om en mail at falsk. Ofte er dit navn også nævnt i mailen, hvilket er med til at gøre det endnu sværere for dig. En ret let metode til at fastslå om en mail er ægte, er at åbne mailen på din computer, og køre musen hen over de links der er i indholdet, men dog uden at klikke på dem.

Når du placerer musen oven på et link, kan du se den hjemmesideadresse, som linket peger på. Hvis du f.eks. har modtaget en mail, som ligner noget fra Danske Bank, så skal alle links pege på Danske Banks domæne, som hedder Danskebank.dk. Hvis de gør det, så kan du gå ud fra, at mailen er ægte. Hvis linket derimod peger på en anden hjemmesideadresse, ofte en meget lang og kryptisk adresse, så er mailen højst sandsynlig falsk, og du skal ikke klikke på linket. Hvis du er i tvivl om en mails ægthed, så kontakt altid virksomheden, som mailen kommer fra og få bekræftet, om de har sendt noget til dig.