De fleste af os kender ordet og frygter det: Virus. En virus er noget af det sidste, vi ønsker at have på vores computer, men mange af os ved ikke helt, hvad det egentligt er.

En virus spreder sig på samme måde som virussygdomme. De er altså “smitsomme” fra computer til computer og kan derfor sprede sig med lynets hast. Konsekvenserne af at få virus på sin computer kan være mange, og der er god grund til at beskytte sig imod dem. Nogle typer af virus er lavet til at få adgang til dine personlige informationer, mens andre vira simpelthen sletter alt på din harddisk.

Mange mennesker har også oplevet, at deres computer pludselig “fryser” og ikke virker længere. Det betyder normalt, at du har fået en virus. Nogle vira kan slettes af antivirusprogrammer, og du kan få din computer kureret. Andre kan aldrig fjernes, og du bliver nødt til at geninstallere alt på din computer med den konsekvens, at du mister alle dine filer og informationer. De fleste mennesker vil ikke vide, hvordan de får adgang til de dele af computeren, der kan hjælpe dig med at geninstallere styresystemet. Det vil reelt sige, at din computer er ubrugelig, og at du skal købe en ny. Den bedste løsning er at have et antivirusprogram, der opdager vira, før de bliver installeret på computeren.

 

Sådan spreder vira sig

Computervira spreder sig på mange forskellige måder, og det er derfor, vi skal være opmærksomme på dem. Det som alle vira har tilfælles er, at de inficerer computere og er beregnet til enten at ødelægge, stjæle informationer eller på anden måde gøre livet surt for den, der har fået en virus. Den første verdensomspændende computervirus var den kendte 1990’er “ILOVEYOU” virus. Den sendte mails til 45 millioner mennesker med beskeden om, at den elskede én. I mailen var der en tekst-fil, og hvis modtageren af emailen åbnede den, fik programmet adgang til alle ens kontakter og sendte automatisk sig selv videre. “ILOVEYOU” ødelagde filer, og det betød, at personer uden backup på eksempelvis eksterne enheder som usb-stik eller ekstern harddisk ikke kunne få adgang til deres filer igen. Denne virus ramte både privatpersoner og Pentagon, det britiske og danske parlament og store bil-virksomheder og kostede mange milliarder dollar.

 

Usmagelige emails

Den eneste positive konsekvens af oplevelser som “ILOVEYOU” har været, at vi er blevet opmærksomme på ikke at downloade filer fra ukendte afsendere. De fleste mailprogrammer har også en automatisk sortering af spam-mails, der netop er e mails fra ukendte afsendere. Vi kender nok alle til mere eller mindre upassende reklamemails og mails fra “ukendte” familiemedlemmer, der lover os guld og grønne skove, hvis vi overfører et bestemt beløb til dem. En særligt usmagelig type af mails i denne kaliber er dem, som fortæller om en kræftsyg person, der ikke kan betale for sit hospitalsophold eller om børn, der ikke har tag over hovedet, og har brug for økonomisk hjælp. Hvis du åbner den type mails, vil der enten være en vedhæftet til, som du kan downloade med det resultat, at du får virus på den computer, eller et link, der installerer malware på din computer og dermed kan opsnappe dine kortinformationer.

 

Sociale medier

Nutidens hackere følger naturligvis med udviklingen, og derfor sørger de for, at virus spredes på mere udspekulerede måder. Populære typer af angreb foregår ved hjælp af filer fra kendte afsendere eller pop-ups. Hvis en person i dit netværk har fået virus på sin computer, kan den virus gå ind og overtage magten over deres email og dermed sende dig en mail med en vedhæftet fil eller et ondsindet link. I disse tilfælde aner de fleste ikke uråd, for hvorfor skulle din mor eller din arbejdsgiver sende dig et foto eller et dokument med ondsindet virus? Mange mennesker har også oplevet at modtage beskeder via Facebook med links til en sjov video eller GIF, som har vist sig at installere virus på computeren. I takt med at vi benytter sociale medier mere og mere og netop sender hinanden forskellige ting via disse tjenester, bliver de i stigende grad et oplagt sted at sprede vira. Derfor skal du være opmærksom på, hvem der sender dig hvad, og om det foregår i en kontekst, der giver mening.

Virus og malware spredes også via fake-profiler på online medier, hvor en person, der virker interessant for dig, anmoder om dit Facebook-venskab og gennem adgang til din tidslinje, fotos osv. kan opsnappe informationer om dig, der kan være relevante i forbindelse med et senere angreb. Der findes algoritmer der betyder, at fake-profiler henvender sig målrettet til personer med bestemte interesser som eksempelvis heste, hunde eller film.

En virus, der umiddelbart kan virke uskadelig og bare irriterende kan desværre bruges til at installere mere ondsindede vira senere. Derfor skal du altid være på vagt, hvis du har en fornemmelse af, at der er noget, der ikke helt er, som det skal være.

 

Computerorme

En computerorm er udviklet til at sprede virus, og i modsætning til det, som kaldes trojanske heste og phishing mails, spreder orme sig og reproducerer sig selv. Dette sker ikke, fordi du har installeret forkerte programmer eller at du har trykket på et forkert link. Din computer kan få virus, selvom du ikke har besøgt ukendte hjemmesider eller på anden måde har haft en ubetænksom adfærd på internettet. Forskellen på en computerorm og en reel virus er, at ormen ikke har brug for at forbinde sig med et andet computerprogram, for at sprede sig. Ormen er altså et middel til at sprede virus og ikke en virus i sig selv. Ikke desto mindre, er den et centralt begreb, når vi taler om vira.

Computerorme spreder og kopierer sig selv på internettet ved at sende utallige kopier af sig selv til tilfældige internetadresser, eller IP adresser. På den måde er det utroligt svært at tracke computerorme, da de så at sige kommer fra et utal af afsendere. En IP adresse er så at sige vores hjemmeadresse på internettet. Når du går online derhjemme, gør du det fra din private IP adresse. Ikke nok med at computerorme kopierer sig selv, men hver eneste kopi af ormen er programmeret til at finde specifikke svagheder i de enkelte computernetværk. Med andre ord finder ormen en måde at komme ind i din computer og udføre sit næste angreb fra den inficerede computere. Din computer kan altså være medvirkende til at en lang række andre computere får installeret virus. Denne proces kan fortsætte i det uendelige, så længe ormen kopierer og spreder sig selv.

Hvis du vil beskytte dig selv mod computerorme, skal du benytte en firewall, der advarer dig om usikre hjemmesider og automatisk sørger for, at du ikke får adgang til usikre netværk. Du skal altid være opmærksom på, hvilke hjemmesider du besøger, og hvilke filer du downloadet.

Hvis du modtager e-mails fra SKAT, banken eller andre offentlige virksomheder, skal du aldrig følge links direkte i mailen, men gå til deres hjemmeside og logge på. På den måde er du sikker på, at du ikke indtaster dine informationer på en side, der overvåger dig og stjæler dine informationer.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at du altid har et godt og opdateret antivirusprogram, der kan beskytte dig både når du er online og offline.